بی بدیل  - Bibadil
09 اردیبهشت 1403   28 آوریل 2024
نام کاربر:
کاربر مهمان



به جامعه مجازی بی بدیل بپیوندید... ورود ثبت نام

تنابنده: سانسور پایتخت زیاد بود

تنابنده: سانسور پایتخت زیاد بود بی بدیل دات كام: «برایم جالب است در كشوری زندگی می نماییم كه همیشه قصاص پیش از جنایت می نماییم، انگار اصول ساده نقد را بلد نیستیم. هیچ ایرادی ندارد كه با اثر مخالف باشیم، ولی الزاما باید دست نگه داریم تا كلام منعقد شود و پخش سریال به اتمام برسد تا درباره كلیت آن صحبت شود.»



به گزارش بی بدیل دات كام به نقل از ایسنا، روزنامه شرق نوشت: «فصل تازه سریال «پایتخت» امسال با شكل وشمایل تازه ای روی آنتن رفت؛ سریالی كه بخش زیادی از كنجكاوی ها به ورود سازمان اوج در مراحل ساختش مربوط می شد و همین مبحث تا حد زیادی توجه مخاطبان را به قصه ای كه در این فصل روایت می گردد جلب كرد؛ هر چند كه از ابتدای پخش نوروزی سریال، حواشی ریز و درشت بسیاری درباره «پایتخت» عنوان شد و البته از سمت سازندگانش پاسخ های متعددی داشت. محسن تنابنده، سرپرست نویسندگان و بازیگر این مجموعه، با «شرق» درباره این حواشی و چگونگی ساخت سریال صحبت كرد كه شما را به خواندن آن دعوت می نماییم.

سال هاست كه مخاطبان تلویزیون به پخش سریال «پایتخت» در روزهای نوروز عادت كرده اند و این مجموعه جای خودش را در میان مخاطبانش باز كرد، اما حدودا همه این سال ها پخش این سریال با حواشی متعددی گره خورده؛ از جنجال های مباحث مالی گرفته تا اختلافاتی مثل جایگزینی نویسنده و.... این حواشی تا چه حد به علت فضای سریال و در معرض دید قرارگرفتنش است یا ناخواسته اتفاق می افتد؟

فكر می كنم این ماجرا فقط به سریال «پایتخت» مربوط نیست. اساسا فضا به گونه ای است كه خیلی از واكنش ها ربطی به مردم پیدا نمی نماید. بازخورد سریال در رویارویی با مردم بسیار عالی یا حتی بیش از اندازه انتظار بوده است. باید این نكته را هم مد نظر داشت كه صرفا این سریال برای مردم ساخته می گردد و حالا به علت فضای مسموم سیاسی، سودجویان دنبال این هستند كه چه چیزی در كانون توجه قرار دارد كه دقیقا آن را دستاویز قرار بدهند و بهانه ای شود كه كسی را زیر سؤال ببرند. این حواشی مختص سریال «پایتخت» نیست. به نظر من هر اثر هنری یا پدیده اجتماعی كه فراگیر شود، طعمه این فضاهای سیاسی می گردد.

آقای تنابنده! آیا شما آزادی های بیش از حد برای ساخت این سریال در اختیارتان بود؟

جالب است كه این تنها كاری است كه اصلاح طلب و اصولگرا درباره اش حرف می زنند و نقدش می كنند و تصور می كنم دلیلش بیش از اندازه دیده شدنش است. عموما این نوع طرز فكرها توسط همین دوستان سوءاستفاده گر سیاسی اتفاق افتاده است وگرنه این سریال هیچ جا حدود اخلاقی را زیر پا نمی گذارد. به هیچ چیز حمله نمی كند و معنویات را زیر سؤال نمی برد، هیچ كار خطایی نمی كند ولی این طبیعی است كه شما از هر پدیده ای بتوانی از زاویه دید خودت وارد شوی برای این كه بتوانی به نتیجه دلخواهت برسی. عمده حواشی «پایتخت» فرامتنی است. از این جهت برایم جالب است در كشوری زندگی می نماییم كه همیشه قصاص پیش از جنایت می نماییم، انگار اصول ساده نقد را بلد نیستیم. هیچ ایرادی ندارد كه با اثر مخالف باشیم، ولی الزاما باید دست نگه داریم تا كلام منعقد شود و پخش سریال به اتمام برسد تا درباره كلیت آن صحبت شود. دقیقا از قسمت اول و دوم سری جدید «پایتخت» نقدها شروع شد، این كه ما ماجرای ازدواج دختران كم سن وسال را ترویج كرده ایم! اتفاقا ما به این ماجرا نقد صریح داشتیم و برای این كه چیزی را نقد كنید، ابتدا باید آن را ارائه نمایید و پس از آن طرز تلقی آدم های قصه را نسبت به آن ماجرا ببینیم. بسیاری كه ما را در این مورد خاص نقد كردند، از این كه قضاوت عجولانه ای داشتند عذرخواهی كردند. با روشی كه ما از نقد كردن در ذهن داریم به مرور به سمتی می رویم كه آثار سینما و تلویزیون ما كارهای بدون دردسر، لاغر و بی خاصیتی باقی بمانند.

استعمال دخانیات و شیوه مصرف حشیش شاید اولین بار بود به این شكل در تلویزیون نشان داده شد، این همچون ده ها مواردی است كه بدون ممیزی روی آنتن رفت و واكنش های متفاوتی به همراه داشت.

لحظه استعمال هیچ وقت دیده نشده و در كار ما هم دیده نمی گردد. معتقدم كار هنرمند نسخه پیچیدن نیست، بلكه یك رادیولوژی یا یك سونوگرافی است كه شما فقط ماجرا را عكس برداری كنید و نمایش دهید، تشخیص كار دیگران است. در تمام این سال ها از نشان دادن چیزهایی ترسیدیم و معضلاتمان چندین برابر شده است. اگر معضلات را نشان ندهیم و مقابل چشم تماشاگر نگذاریم، بطور قطع درباره آن تصمیمی هم گرفته نمی گردد. جای شخصیتی مثل بهتاش در سریال خالی بود؛ چون كه نماینده قشر عظیمی است كه در جامعه به صورت گسترده می بینیم و به لحاظ اخلاقی ملزم هستیم چنین شخصیتی در «پایتخت» داشته باشیم و درباره اش حرف زده شود. این مجموعه از ابتدا هم تلاش كرد درباره همه اقشار صحبت كند و با عموم مردم ارتباط برقرار نماییم. همان گونه كه گفتم، جای شخصیتی مثل بهتاش خالی بود و حضور این شخصیت در میان مخاطبان بازخوردهای خوبی دارد.

پس شاید بتوان چنین برداشتی كرد كه امیدوار بودیم از این پس فضا برای نشان دادن محدودیت هایی كه در تلویزیون با آن روبه رو هستیم بازتر شود و بتوانیم امكانات بیشتری به سریال سازی اضافه نماییم و فضاهای جدید تر و نو تری را به مخاطب نشان بدهیم...

قطعا یك رابطه طولانی بین نویسنده با تلویزیون یا سینما وجود دارد. سابقه كاری آدم ها این اعتماد را به وجود می آورد كه این بعد از گذشت سال ها نویسنده ای، حد و حدود تلویزیون و قوانین كشورش را می د اند و می تواند كمك كننده باشد اما این طور نیست كه برای شما جاده میان بر بگذارند. همیشه قوانین وجود دارد و این قوانین با تغییر مدیریت ها معمولا سخت تر می گردد.

واكنش شما به انتقادی كه درباره نشان دادن جاذبه های توریستی تركیه به سریال وارد شد جالب بود. این كه گفتید «رجب طیب اردوغان پولی را پیش از ساخت این فصل از سریال به من داد و از من خواهش كرد جاذبه های توریستی تركیه را معرفی كنم، او به من گفت خواهشا مملكت ما را به ایران و جهان بشناسان چون داریم بیچاره می شویم!» اصلا چرا وارد این مبحث شدید، پیش از ساخت سریال و راهی شدن به تركیه تصور چنین انتقادهایی را نداشتید؟

چه بخواهیم چه نخواهیم تركیه زیباست. باید باور نماییم به علت اینكه نتوانستیم جذابیت هایی برای مردم كشورمان تولید نماییم، این پول در تركیه و كشور همسایه خرج می گردد. بار دیگر دوستان از منظر خودشان به این مورد نگاه كردند. اجازه بدهید بتوانیم واقعیت ها را با مردم در بین بگذاریم و نتیجه بهتری حاصل شود. آن قدر همه چیز را پنهان نكنیم. این كه پنهان نماییم مردم كشور ما تركیه نمی روند به سود كیست؟ به جای اینها روی خودمان كار نماییم و شرایط را بهتر نماییم. واكنش من به این دلیل بود كه واقعا ماجرای خنده داری بود، یعنی تركیه این قدر معطل است كه به ازای دریافت پولی از ما بخواهد زیبایی های كشورش را نشان بدهیم؟ بهتر است از خواب غفلت بیدار شویم. بخش عمده ای از مردم كشور شبكه ها و سریال های تركیه را نگاه می كنند و بر خلاف ما كه می گویند در سریال ها چیزهای زیبا نشان ندهیم و خیلی تجمل نباشد، آنها همه این چیزها را غیر واقعی تر و زیبا تر از آن چه وجود دارد نشان می دهند و گردشگر شان را به اندازه كافی جذب كردند. ما باید فكری به حال خودمان نماییم. ما اصلا شهر «ادنا» را تبلیغ نكردیم، همه پلان هایمان را در نوشهر گرفتیم، بعد به ما می گویند چرا نگفتی این پلان ها را در نوشهر گرفتید؟ یعنی واقعا باید چنین چیزی را مطرح می كردیم؟ چرا دوست داریم تحلیل های ساده ای كه پایتخت نشان داده است را نادیده بگیریم و الكی پشت آن جریان سازی نماییم. در پایتخت مسائلی را مطرح كردیم مثل این كه برای قاچاق كالا به تركیه می روند، یعنی یك نقد به شرایط حاكم در كشور، یا این كه آنجا آن قدر ناامنی وجود دارد كه هواپیما قادر به فرود در فرودگاه استانبول نیست، این یك نقد است به آنهایی كه امنیت كشور را نمی بینند. جوان هایی كه با چشم بسته راهی غربت می شوند و می بینیم چطور كتك می خورند و پولشان را می برند و... یادمان می رود كه ارسطو یك نقد صریح مطرح می كند به این كه این قدر شرایط بد است كه تولید داخلی مان را باید به اسم ترك بفروشیم. اینها چیزهایی است كه دوستان تلاش می كنند نبینند و موضوعات و حواشی فرامتنی به وجود بیاورند و به اصطلاح از این نمد برای خودشان كلاهی درست كنند.

در سال های اخیر از تولیدات مستقل زیاد صحبت شده است و درباره «پایتخت» كه هر سال حضور اسپانسرها برای ادامه حیاتش حواشی متعددی را به وجود آورده است، با وجود همراهی سازمان اوج در ساخت این فصل از سریال، چه كردید كه به استقلال سریال كمتر صدمه برسد؟

چیزی كه در این فصل زیاد می شنویم، این است كه چقدر همه چیز باز است و راحت همه چیز گفته می گردد. ما خودمان هم از این كه نقد مردم دقیقا به چه بخشی از سریال است، حیرت كرده ایم. این كه اوج كمك كرده یا جلوی ما را گرفته است، همه اینها به جبهه های سیاسی الكی كه نسبت به ماجرا گرفتند، برمی گردد. ما یك سال ونیم پیش قرار بود اثر سینمایی «پایتخت» را بسازیم و با داغ شدن ماجرای داعش، ایده جدیدی به ذهنمان رسید. این چیز عجیبی نیست. برای «پایتخت» واجب بود كه وارد یك محیط جدید و جذاب شود و از آنجایی كه خانواده مبحث «پایتخت» است، خانواده را در موقعیت های مختلف گذاشتیم و چه موقعیتی جذاب تر از این كه آنها ناخودآگاه وسط جنگ گرفتار شوند. به علت نوع قصه ای كه داشتیم، به سراغ سازمان اوج رفتیم و انصافا هیچ گروهی در كار ما دخالت نكرد كه به قصه سریال سمت و سوی دیگری بدهد؛ هر چند كه بر مبنای فشارهایی كه دلواپسان داشتند، بخش هایی از سریال سانسور شد اما فشاری از جانب تلویزیون و اوج روی ما نبود.

پس سانسور هم زیاد بود؟

بله. ولی نمی خواهم درباره اش صحبت كنم. یك نكته مهم وجود دارد و آن این است كه خانواده نقی معمولی برای جنگ به سوریه نمی روند یا حتی برای پشتیبانی از كسی به جنگ نمی روند. اینها بر حسب شرایط و موقعیتی وسط جنگ قرار می گیرند، نمی خواهند بجنگند اما حالا كه در فضای جنگی هستند، باید برای حفظ جانشان دفاع كنند. این موقعیت در قسمت هایی كه دیده شد، به لحاظ تولیدی، اجرایی و حتی فیلم نامه بسیار سنگین بود؛ چون كه در شرایط سخت، باید كمدی تولید می كردیم. پیش از این كارهایی به این شكل انجام شده بود ولی با این حجم و گستردگی و با این تعداد شخصیت انجام نشده بود. پس این ماجرای سفارش كاملا ساختگی است، چون قصه جواب می دهد.

اما نكته ای وجود دارد و این است كه از فصل اول سریال تا به امروز حفظ شخصیت یك زن قدرتمند و عقل گرا در روند سریال حفظ شده است و این تحسین برانگیز است.

بله. ممنونم كه به این نكته اشاره كردید، چون برای ما هم مهم بود.

تعداد درخور توجهی از فیلم سازان، به سمت ساخت فیلم كمدی رفته اند. شما قصد ساخت فیلم كمدی ندارید؟

در حال حاضر كمی سبك و سنگین می كنم اما تصمیم قطعی نگرفته ام.

حرفی درباره حواشی مختلف سریال «پایتخت» ناگفته مانده است؟

خیلی ساده است پشت میزهای مان بنشینیم و منتظر پدیده ای باشیم كه آن را بكوبیم اما دشوار می باشد كاری نماییم كه این حجم از مخاطب را به دنبال داشته باشد. كمی با هم مهربان باشیم. آن قدر منتظر نباشیم دیگران بسازند و آزارش بدهیم. اگر خودمان بلدیم، بیاییم وسط كار نماییم. اگر نه، به دیگران حسادت نكنیم. فضای كار برای همه به اندازه كافی وجود دارد. این كه فضا به گونه ای شده است كه دیگر برای لذت بردن به جایی نمی رویم، تلخ است. متأسفانه این به تماشاچی هم سرایت پیدا كرده است. این فضا آزار دهنده است.»




1397/01/20
19:00:43
5.0 / 5
2572
تگهای خبر: اثر , برند , تلویزیون , سریال
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۸ بعلاوه ۵
تمام حقوق معنوی سایت بی بدیل طبق قوانین مالکیت معنوی محفوظ میباشد
درباره ما  پیشنهادات  تبادل لینک
سایت بی بدیل دات کام  ،