بی بدیل  - Bibadil
09 اردیبهشت 1403   28 آوریل 2024
نام کاربر:
کاربر مهمان



به جامعه مجازی بی بدیل بپیوندید... ورود ثبت نام
مروری بر نتایج یك پژوهش،

تصویری كه برنامه های كودك از زنانگی و مردانگی ارائه می كنند

تصویری كه برنامه های كودك از زنانگی و مردانگی ارائه می كنند بی بدیل دات كام: پژوهشی كه با سوژه بازنمایی زنانگی و مردانگی درتلویزیون ایران و با مطالعه برنامه های ویژه خردسالان درشبكه دوم سیما انجام شده است نشان داده است شخصیت های مردانه و زنانه، با تقابل های دوگانه در برنامه های خردسال بازنمایی شده اند و زنان اغلب در نقش های فاقد بازده و همراه با «دلهره زنانه» نمایش داده شده اند.


به گزارش بی بدیل دات كام به نقل از ایسنا، به منظور بازنمایی زنانگی و مردانگی در تلویزیون ایران و به خصوص برنامه های ویژه خردسالان، تیم پژوهشگران متشكل از مرضیه قویدل دارستانی (دانشجوی كارشناسی ارشدجامعه شناسی دانشگاه گیلان)، محمدمهدی رحمتی ( دانشیار گروه علوم اجتماعی دانشگاه گیلان)، حسن چاوشیان ( استادیار گروه علوم اجتماعی دانشگاه گیلان ) پژوهشی را با استفاده از ۲۳ قسمت از برنامه های خردسال شبكه دوم سیما انجام داده اند.
این پژوهش كه كودكان را یكی از مخاطبان مهم رسانه دانسته است بااستفاده ازنظریه فمینیستی تاچمن وكانل و روش تحلیل محتوای كمی به بررسی برنامه های خردسال شبكه دوم سیمای ایران پرداخته است. هدف این تحقیق مطالعه چگونگی بازنمایی زنانگی ومردانگی شخصیت های برنامه های خردسال این شبكه است. به این منظور، ۲۳ قسمت ازبرنامه های خردسال این شبكه با استفاده ازنمونه گیری تصادفی انتخاب وبررسی شده است.
یافته های پژوهش حاضرنشان می دهد كه در برنامه های خردسال شخصیت های مرد و زن به صورت نامتوازن توزیع شده اند؛ بطوریكه میزان نسبت نمایش شخصیت مردان ۴۰.۵ درصد بیشتر از نمایش شخصیت زنان است. مردانی هژمونیك و زنانی موكد در شخصیت های مردان و زنان در این برنامه ها بازنمایی شده است.
در ادامه این پژوهش آمده است: كلیشه های جنسیتی به صورت تقابل های دوگانه فعال مردانه و منفعل زنانه، باهوش مردانه و نادان زنانه در برنامه های خردسال بازنمایی شده است. در این برنامه ها، «فنای نمادین زنان»دیده می شود؛ بطوریكه زنان اغلب در نقش های فاقد بازده و همراه با «دلهره زنانه» نمایش داده شده اند.
در عین حال، «تلویزیون یك كارگزار قوی جامعه پذیری و بطور مشخص موثر در صحنه هویت جنسیتی است. یكی از مشخصه های بدیهی و مهم بازیگران تلویزیون جنسیت آن هاست و یكی از درس های مهمی كه كودكان از بازیگران تلویزیون یاد می گیرند چگونگی متناسب شدن جنسیت در جامعه است.»
در این پژوهش، یافته ها نشان می دهد: «بر اساس نظریه های تاچمن، در برنامه های خردسال بررسی شده زنان به شكل وسیعی نادیده گرفته شده اند. در این برنامه های خردسال، یا شخصیت زن حضور ندارد یا اگر هم حضور داشته باشد، اغلب در نقش های فاقد بازده و به صورت منفعل نمایش داده شده است. در نتیجه، در این كارتون ها شاهد «فنای نمادین زنان» هستیم. زنان به صورت نگران نسبت به فرزند، در حال انجام دادن امور خانه نظیر نظافت كردن، آشپزی كردن نشان داده شده اند. در این كارتون ها، تقابل مردانگی هژمونیك و زنانگی موكد نمود یافته است. به صورتی كه، مردان ۱۰۰ برابر بیشتر از زنان قوی بازنمایی شده اند.»
پژوهش حاضر نشان داده است: «كلیشه های جنسیتی در برنامه های كودكان به قوت خود باقی است. سلطه نظام پدرسالاری در این برنامه ها ادامه دارد. زنان همچنان در برنامه های خردسال نسبت به مردان كمتر مورد اهمیت قرار می گیرند. كودكان در برنامه های خردسال زنان را عمدتاً غایب یا در نقش های فاقد بازده و بی اهمیت می بینند. در این برنامه ها پایگاه اجتماعی زنان پایین تر از مردان نشان داده شده است؛ زمانی كه شخصیت های مرد باهوش تر و منطقی تر یا مشاركت جو نمایش داده می شوند با نمونه ای از «كمتر بودن زن» روبرو می باشیم. كمتر بودن زنان محصول ایدئولوژی مردانه است و در نهایت تضعیف، ناتوانی و شكست زنان را دربردارد.»
در اختتام این پژوهش پیشنهاد می كند: «نظارت بر محتوای برنامه های كودك و خردسال می تواند این نامتوازن بودن را بهبود ببخشد. به رغم تاكید رهبری بر ضرورت نهاد نظارتی قوی تر و به دنبال آن ایجاد سازمان نظارت، پس از حدود دو دهه، همچنان بازوی نظارتی پیش از تولید و پخش برنامه ها ضعیف است و بیشتر بر پتانسیل دستگاه های نظارتی پس از زمان پخش تاكید شده است. اگر به اساس نامه صدا و سیما رجوع شود، با عنایت به تاكید بر شناساندن ارزش واقعی زنان در جامعه و برابری همه آحاد جامعه در رسانه ملی و همین طور استفاده از پژوهشگران حوزه تحلیل محتوای رسانه در بخش نظارت پیش از تولید و پخش برنامه ها، به خصوص برنامه های خردسال، می توان به بازنمایی برابر زنان و مردان در رسانه ملی امیدوار بود.»
اما حالا، «باید پرسید كه كودكانی كه زمان زیادی را به تماشای تلویزیون می پردازند زنان را چگونه درك خواهند كرد؟ كودكان دختر چه چیز را الگوی خود قرار خواهند داد و در آینده چه نقشی را برعهده خواهند گرفت؟»
نتایج این پژوهش در شماره یك، دوره ۱۱ نشریه "زن در فرهنگ و هنر" انتشار یافته است.




منبع:

1398/05/26
15:21:33
5.0 / 5
1975
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۶ بعلاوه ۲
تمام حقوق معنوی سایت بی بدیل طبق قوانین مالکیت معنوی محفوظ میباشد
درباره ما  پیشنهادات  تبادل لینک
سایت بی بدیل دات کام  ،