بی بدیل  - Bibadil
05 فروردین 1405   25 مارس 2026
نام کاربر:
کاربر مهمان



به جامعه مجازی بی بدیل بپیوندید... ورود ثبت نام
ملودی های فتح به روایت مهر-۲؛

وقتی تکاوران ارتش خواننده می شوند

وقتی تکاوران ارتش خواننده می شوند آلبوم سروها ایستاده می میرند یکی از متفاوت ترین موسیقی ها از فتح خرمشهر است که با همراهی گروه شاهو و حضور تکاوران ارتش حال و هوای جالب توجهی را به این اثر موسیقایی داده بود.



خبرگزاری مهر -گروه هنر-علیرضا سعیدی: این روزها فتح خرمشهر چهل ساله می شود؛ چهل سال گذشت؛ چهل سال از ۵۷۶ روز زیر توپ و تانک بودن و خلق یک حماسه به معنی و مفهوم مطلق کلمه گذشت. گرچه آن دوران ما و نسل ما طفلی بیش نبودیم که عملیات «بیت المقدس» مقدمه خلق حماسه پیروزی شد. گرچه هنوز قصه ها و داستان ها و ناگفته های فراوانی از این مقطع تاریخی فوق ماندگار باقی مانده که بخواهیم آنها را بفهمیم. اما همین چهل سال فراموش نشدن به ما نشان داده که قصه فتح خرمشهر آنقدر ظرفیت دارد که بازهم بتوانیم با نگاهی متفاوت تر، تازه تر و جذاب تر از این واقعه ماندنی حرف بزنیم، حالا فرقی نمی کند این حرف زدن با موسیقی باشد یا نمایش، با سینما باشد یا ادبیات، با هنرهای تجسمی باشد یا رسانه مهم این است که تازه است، خیلی تازه تر از قبل؛ انگار در نگاه استعاری اش مانند آنچه در کربلا و حضرت سید الشهدا گذشت، قصدی برای فراموش شدن از نگاه تاریخی ما ایرانیان ندارد، فرقی هم ندارد در خاطرمان چگونه ثبت شده؛ مهم فراموش نشدن است که در قالبی سحرانگیز و الهی این چنین باقی مانده و حداقل در ایام منتهی به سوم خرداد یادمان می اندازد که روزی روزگاری در ایران، در خرمشهر عزیز چه اتفاقی افتاد که حماسه اش مزین شد به روز مقاومت، ایثار و پیروزی در تقویم رسمی کشور.
در این چهل سال به جهت اینکه بدانیم و آگاه باشیم چرا خرمشهر ماند و می ماند، تا آنجایی که در توان اهلش بود، کتاب و روایت و فیلم و موسیقی ساخته شد تا ببینیم، بخوانیم و بشنویم از مقاومتی که یادگاری مهمی برای ماست و چه زیباست زمانی که فرصتش پیدا شد سری بزنیم به کوچه پس کوچه های شهری که در کنار رزمندگانش، هنرمندان هم روایت های جذابی از فتحش دارند، پیروزی که این دفعه بهتر است دنبال روایت های کمتر خوانده شده و دیده شده ای از آنها باشیم که می تواند ابعاد متفاوت تری از آنرا برایمان نمایان کند. نمایشی که حتی اگر به قصه های تکراری اش هم رجوع نماییم همچنان شیرین و جذاب و ماندنی اند. کما این که یک مرتبه هم در جایی گفته بودم چون خرمشهر موسیقی دارد، بعد از این قصه ها می توانند یادگاری های جذابی برای تک تک ما آدم ها باشند.
در دومین شماره از روایت ملودی های فتح خرمشهر این دفعه به سراغ یک اثر موسیقایی رفتیم که شاید تاریخ و روایت آفرینش آن متولد شده دوران پرالتهاب فتح خرمشهر نباشد، اما به علت نگاه متفاوت آهنگسازش، حضور آدم های بسیار مهم جنگ بخصوص عملیات های نظامی در رابطه با فتح خرمشهر در ارتش جمهوری اسلامی ایران و نگاه ایده پردازانه و خلاقانه ای که داشت می تواند در زمره ملودی های ماندگار در رابطه با فتح خرمشهر به حساب آید. ملودی های برخاسته از حماسه سازی ها و دلاوری هایی که به واسطه حضور رزمندگان اسلام در ارتش و سپاه نمایشگاه تمام عیار از ایرانی را نشان داد که در هم آمیختگی خون پاک شهیدان سرافرازش قصه فتح خرمشهر را از سال ۱۳۹۸ که سی و هشت سال از حماسه پیروزی گذشت، با موسیقی جذاب تر و شنیدنی تر کرد.

آلبوم صوتی – تصویری «سروها ایستاده می میرند» به آهنگسازی حامد صقیری و همراهی گروه موسیقی «شاهو» یکی از مجموعه های موسیقایی در رابطه با حماسه آزادسازی خرمشهر است که شهریور ماه سال ۱۳۹۸ با عرضه یکی از متفاوت ترین روایت های موسیقایی از نبرد رزمندگان در خرمشهر و قصه حضور تکاوران ارتش در این منطقه کوشش کرد نگاه جدید و کمتر تجربه شده ای را در چارچوب یک موسیقی ارکسترال ایرانی پیش روی مخاطبان قرار دهد.
حامد صقیری نوازنده تنبور، خواننده و سرپرست گروه موسیقی «شاهو» که تابحال آلبوم های گوناگونی همچون «برمدار تنبور»، «داغ سودای محمد (ص)»، «شهان آسمانی» و «سخن های نهان» را منتشر نموده، قبل از انتشار رسمی آلبوم «سروها ایستاده می میرند» بود که طی گفتگویی با خبرنگار مهر درباره این اثر توضیح داده بود: «آلبوم سروها ایستاده می میرند یک پروژه صوتی – تصویری با مبحث تجلیل از تکاوران نیروی دریایی ارتش در نبرد خرمشهر است که در آن بیشتر از پنجاه نفر از نوازندگان سازهای ایرانی گروه موسیقی «شاهو» برای تجلیل از تکاوران نیروی دریایی ارتش در خرمشهر به فرماندهی ناخدا صمدی آثاری را به صورت تصویری و صوتی تولید کردند. ضبط تصویری این اثر شهرک سینمایی دفاع مقدس به مدت یک هفته انجام شده است. نکته جالب توجه دیگر حضور بعضی از تکاوران حاضر در نبرد خرمشهر طی مراحل تصویربرداری بخش تصویری است که می توانست برای مخاطبان هم در برگیرنده نکات جذابی باشد.
وی ضمن اشاره به جزئیات محتوایی این پروژه ارکسترال ایرانی اظهار نمود: آنچه در چارچوب یک اثر موسیقایی ارکسترال ایرانی به مخاطبان از نبرد خرمشهر روایت می شود، یک موسیقی روایی از یک مقطع زمانی مقاومت مردم، رزمندگان و تکاوران نیروی دریایی ارتش به فرماندهی ناخدا صمدی در جنگ نابرابر با رژیم بعثی عراق در جریان حمله آنها به خرمشهر است که سعی کردیم این دفعه با زاویه نگاهی متفاوت اجرا نماییم. به هر حال من یک ارتشی زاده هستم که در دوران جنگ با تمام وجودم لحظات بحرانی جنگ نابرابر ایران و عراق را لمس کرده و می دانم چه اتفاقاتی در این فضا افتاده است. از طرفی این مورد را هم متوجه شدم که در این دوران بعضی از روایت ها، دستخوش تغییرات سلیقه ای شده؛ موضوعی که در این روایت برایم از اهمیت ویژه ای برخوردار بود این بود که بتوانم بدون حذف و اضافه روایتی از نبرد خرمشهر را از دریچه موسیقی به شنونده و بیننده عرضه دهم که در چارچوب یک شکل هنری با زاویه جدیدی از این نبرد نابرابر مواجه شود. ما می خواهیم تاکید نماییم این اثر به هیچ عنوان یک اثر سفارشی نیست. متأسفانه طی سالهای اخیر آثاری که در این عرصه ها ساخته شده به علت سفارشی شدن گرفتار اعمال سلیقه های شخصی یا گروهی شده که من حداقل از این رویکرد پرهیز دارم. من ترجیح می دهم مشکلات مالی و پشتیبانی این حوزه را بپذیرم اما بتوانم روایت شخصی خودم از رویداد مهمی چون نبرد خرمشهر را برای مخاطب روایت کنم. این اثر در واقع یکی قطعه ۴۰ دقیقه ای بلند است که گرچه فرم سمفونی دارد اما من اصلاً نام آنرا «سمفونی» نمی گذارم. چونکه اسم دهان پرکنی است که من علاقه ای به این عنوان ندارم.

این هنرمند مدتی بعد درباره انگیزه های دیگر ساخت این آلبوم موسیقایی بیان نمود: سال ها پیش ایده اولیه ساخت اثر موسیقیایی متفاوتی درباره نبرد خرمشهر با هدف تجلیل از تکاوران نیروی دریایی ارتش که مدافعان واقعی خرمشهر بودند اما نامی از آنها برده نشد، در ذهنم شکل گرفت. بر همین مبنا از حدود سال ۱۳۹۶ مراحل نوشتن پارتیتور را آغاز کردم. این اثر بر مبنای برداشت های شخصی من از خاطرات و صحبت های ناخدا یکم آنچه انتشار یافته روایت ۳۴ روز مقاومت مردانه سروهای ایران زمین، یعنی کلاه سبزهای دریایی ارتش در جدالی نابرابر، مقابل لشگرهای زرهی تا دندان مصلح متجاوزین بعثی عراق به خرمشهر است تکاور هوشنگ صمدی، فرمانده تکاوران دریایی ارتش در جنگ تحمیلی، نوشته و تنظیم شده است. آنچه می شنوید، روایت ۳۴ روز مقاومت مردانه سروهای ایران زمین، یعنی کلاه سبزهای دریایی ارتش در جدالی نابرابر، مقابل لشگرهای زرهی تا دندان مصلح متجاوزین بعثی عراق به خرمشهر است.
وی اضافه کرد: با افتخار من فرزند یک خلبان جنگنده فانتوم ارتش سرافراز ایران هستم که در دوران هشت سال جنگ تحمیلی با تمام وجود لحظات بحرانی جدال نابرابر ایران و عراق را لمس کرده و می دانم چه اتفاقاتی در این سال ها افتاده است. از طرفی این مورد را هم متذکر می شوم که در این دوران بعضی از روایت ها، دستخوش تغییرات سلیقه ای شده اند. موضوعی که در این اثر برایم از اهمیت ویژه ای برخوردار بود این است که بتوانم بدون حذف و اضافه روایتی از نبرد خرمشهر را از نگاه یک ایرانی به زبان موسیقی به شنونده و بیننده عرضه دهم. با این که می دانم چه سختی هایی برای به سرانجام رساندن این پروژه از نظر مالی، پیش رو دارم اما مصّر هستم که این پروژه بدون اعمال نظرهای سیاسی صورت پذیرد. چون که می خواهم تاکید کنم این اثر به هیچ عنوان یک اثر سفارشی نیست. در سالهای اخیر آثاری که در این عرصه ها ساخته شده به علت سفارشی شدن گرفتار اعمال سلیقه های شخصی یا گروهی شده که من از این رویکرد پرهیز دارم. ترجیح می دهم مشکلات مالی و پشتیبانی این حوزه را بپذیرم اما بتوانم روایت شخصی خودم از رویداد مهمی چون نبرد خرمشهر را برای مخاطب روایت کنم. این اثر در واقع یک قطعه ۴۰ دقیقه ای بلند است که دارای بخش های مختلف و متعدد است.

و این سرآغاز تولید پروژه ای بود که همزمان با فرا رسیدن هفته دفاع مقدس در شهریورماه سال ۱۳۹۸ با حضور امیر دریادار حسین خانزادی، فرمانده وقت نیروی دریایی ارتش، دریادار حبیب الله سیاری معاون هماهنگ کننده ارتش، سید مجتبی حسینی، معاون وقت امور هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، مهدی افضلی مدیرعامل وقت بنیاد فرهنگی هنری رودکی، همایون امیرزاده رئیس وقت مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، علی اکبر صفی پور مدیرکل دفتر آموزش و توسعه فعالیتهای فرهنگی و هنری و تعدادی از فرماندهان ارتش جمهوری اسلامی ایران با مشارکت بنیاد رودکی رونمایی گردید.
اتفاقاً در این مراسم رونمایی متفاوت بود که گروه بزرگ سازهای ایرانی «شاهو» با پوشش لباس کلاه سبزهای نیروی دریایی ارتش که با حضور ناخدا هوشنگ صمدی شکل و شمایل متفاوتی به حس و حال این ارکستر داده بود، همراه با تکاوران پیشکسوت ارتش به اجرای قطعاتی از آلبوم «سروها ایستاده می میرند» پرداخت. اجرایی که روایت ناخدا صمدی از خاطرات در ارتباط با آزاد سازی خرمشهر حال و هوای ویژه ای را در این برنامه حکفرما کرد. خاطراتی که از واپسین روزهای سال ۱۳۵۸ آغاز و پس از روایت ناخدا از روزهای ابتدایی جنگ به بیان خاطره آزادسازی خرمشهر ختم شد. خاطراتی که مخاطبان در سالن را بر آن داشت تا او را ایستاده دقایقی تشویق کنند.

ناخدا صمدی پیش از این درباره پروژه «سروها ایستاده می میرند» اظهار داشته بود: تولید این آلبوم با آهنگسازی حامد صقیری ۲۰ ماه زمان برد، در یک تماس تلفنی با جوانی که خویش را فرزند شهید خلبان سرلشکر مصطفی صقیری معرفی می کرد آشنا شدم. او خویش را آهنگساز و رهبر ارکستر ۶۰ نفره سازهای ایرانی به نام گروه شاهو و علاقمند به ارتش و رزمندگان دوران جنگ تحمیلی معرفی نمود و به شدت غصه دار این بود که کسی برای رزمندگان ارتش بخصوص ۱۰۳ نفر شهید تکاوران دریایی در عملیات ۳۴ روزه خرمشهر و رزمندگان و جانبازان آن زمان کاری انجام نداده و قدمی برنداشته است و این امر سبب شده تا نسل های پس از جنگ از شناختن قهرمانان اصلی خود بی بهره باشند.
وی در بخش دیگری از صحبت های خود اضافه کرد: او می خواست شرح عملیات مقاومت ۳۴ روزه خرمشهر را با زبان موسیقی با یک اثر ماندگار با هنرمندی ۶۰ نفر از همکارانش که خود رهبر ارکستر آن است تهیه نماید. پس از تماسهای مکرر و تهیه خلاصه ای از خواسته هایش به حضور فرماندهی نیروی دریایی که آن زمان امیر حبیب الله سیاری بودند، رسیدیم و برنامه را به صورت خلاصه به عرض ایشان رساندیم و بررسی زیاد صورت گرفت تا این که امیر با ساخت آن موافقت کردند، پس از آن امیر سیاری به ستاد کل ارتش منتقل شدند و ما مقدمات کار را آماده کردیم.

به هر حال آلبوم «سروها ایستاده می میرند» یکی از بهترین و باکیفیت ترین البوم های موسیقی طی سالهای اخیر است که به همت برخی از نوازندگان شاخص موسیقی کشورمان در ژانرهای مختلف پیش روی مخاطبان گرفت و نشان داد که قصه فتح خرمشهر همچنان دربرگیرنده تازگی ها و شاخصه هایی است که می تواند برای ساخت آثار موسیقایی غیر سفارشی مورد توجه آهنگسازان و هنرمندان فعال عرصه موسیقی در ژانرهای مختلف قرار گیرد.


منبع:

1401/03/01
11:50:40
5.0 / 5
763
تگهای مطلب: آموزش , اثر , برنامه , برند
این مطلب بی بدیل را می پسندید؟
(1)
(0)
X
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۹ بعلاوه ۴
تمام حقوق معنوی سایت بی بدیل طبق قوانین مالکیت معنوی محفوظ میباشد
درباره ما  پیشنهادات  تبادل لینک
سایت بی بدیل دات کام  ،