بی بدیل  - Bibadil
31 فروردین 1403   19 آوریل 2024
نام کاربر:
کاربر مهمان



به جامعه مجازی بی بدیل بپیوندید... ورود ثبت نام

تبلیغ آدم به بهانه تأمین بودجه صداوسیما!

تبلیغ آدم به بهانه تأمین بودجه صداوسیما! به گزارش بی بدیل دات كام تبلیغات... تبلیغات... تبلیغات؛ این روزها شبكه های تلویزیونی مملو از آگهی های بازرگانی شده كه مستقیم و غیرمستقیم كالا، خدمات و حتی فرد (!) مورد نظر را تبلیغ می كنند و بیننده ای كه به تماشای تلویزیون بعنوان یك راه گریز از دشواری دوران قرنطینه نگاه می كند، چاره ای ندارد جز اینكه به خوراكی كه به خوردش داده می شود چشم بسپارد تا بتواند در لابه لای آن، برنامه ی مورد علاقه اش را هم پیدا كند و به اصطلاح به شكلی وقت بگذراند.


به گزارش بی بدیل دات كام به نقل از ایسنا، پخش تبلیغات تلویزیونی در شبكه های دنیا(خصوصا شبكه های دولتی) اغلب بر مبنای پروتكل نوشته شده ای اتفاق می افتد كه صاحب شبكه را به رعایت آن موظف می كند اما اینكه رسانه ملی ما تا چه اندازه به رعایت این پروتكل ها خویش را موظف می كند نكته ی قابل بحثی است كه در نهایت به نظر می آید به پاسخ منفی در این حوزه برسیم.
از عملكرد گذشته رسانه در قبال تبلیغ چای لاغری و كرم حلزون و تبلیغ انواع خوراكی های مضر كه بگذریم، این روزها به پدیده جدیدی در تبلیغات تلویزیونی می رسیم كه در ایام كرونایی به شدت قابل بحث است؛ چونكه صداوسیما از یك طرف تبلیغ در خانه ماندن می كند و از طرفی دیگر با تبلیغ خرید انواع كالاها در فروشگاه ها (از فرش گرفته تا كت و شلوار و...) مردم را به خرید كالاهایی دعوت می كند كه برای تهیه آنها حتما به حضور در محل نیاز است!
اما ماجرا صرفا به همین جا ختم نمی شود؛ چونكه جریان بزرگ تری به نام «اسپانسر» در صداوسیما مدت هاست كه محتوای برنامه های تلویزیونی را تهدید می كند و هرچه به جلوتر می رویم بیشتر و بیشتر ریشه می دواند.
وابستگی برنامه های تلویزیونی به اسپانسر در نوروز سال جاری به وضوح قابل مشاهده بود و این جریان كه زمانی شاید به تبلیغ یك كالا یا خدمات محدود می شد پا را فراتر گذاشته و با تعیین میهمان های برنامه و آوردن چهره های جویای نام، در حقیقت تبلیغ آدم می كند!
حجم بالای تبلیغات به قیمت آزار مخاطب كه گاها از جانب صداوسیمایی ها هم با تایید و ابراز تاسف مواجه می شود، در نهایت این توجیه را به همراه دارد كه برای تأمین بخشی از هزینه های صداوسیما چاره ای جز پخش این تبلیغات نیست و رسانه ملی موظف شده كه بخشی از درآمد خویش را از این راه تأمین كند.
اما پرسش جدی تر اتفاقا آنجایی مطرح می شود كه پای اسپانسر به برنامه ها باز می شود و این اسپانسرها گاه در حد دلال های اقتصادی با آوردن چهره های جویای نام و یا بالعكس افراد مشهور به آنتن تلویزیون، سودهای كلانی را عاید خود و دیگری می كنند.
و اینجاست كه دقیقا طرح چنین پرسش هایی لازم و ضروری به نظر می آید كه آیا بر این ورودی و خروجی های مالی كه بخشی از آن به بهانه دستمزد برای حضور در یك برنامه تلویزیونی به میهمان پرداخت می شود، نظارت كافی صورت می گیرد؟
و چرا رسانه ملی درباره محدوده مبالغی كه یك تهیه كننده مجاز است بعنوان دستمزد برای حضور در یك برنامه تلویزیونی به میهمانان پرداخت كند، شفاف سازی نمی كند تا این شبهه كه سال هاست ذهن رسانه ها، كارشناسان و حتی بیننده ها را به خود معطف كرده است برطرف شود؟
خبرنگار بخش رسانه ایسنا برای یافتن پاسخ احتمالی این پرسش ها با یك استاد ارتباطات و دبیر شورای نظارت بر صداوسیما گفتگو كرده است كه اتفاقا هر دو زمانی با این رسانه همكاری داشته اند.

** برخی صحنه را خریدند و برخی برای صحنه خریداری شدند!
سید محمدرضا خوشرو - استاد ارتباطات - در ابتدای صحبتش با تاكید بر اینكه «برای رسانه مخاطب مهم ترین سرمایه است»، افزود: نكته مهمی كه صاحبان رسانه باید به آن توجه نمایند این است كه هیچ چیز مهم تر از ماهیت و اعتبار رسانه وجود ندارد و مهمترین سرمایه هر رسانه ای مخاطبانش هستند. اگر رسانه به واسطه مخدوش كردن یك سری از امور، مخاطبانش را از دست بدهد دیگر چیزی از آن باقی نمی ماند.
خوشرو اسپانسرینگ و حمایت مالی از فعالیتهای رسانه را یكی از چالش های اصلی انواع رسانه ها دانست و اضافه كرد: در نظام بین الملل - چه در رادیو و تلویزیون و چه در سینما - قواعدی برای حضور اسپانسرها رایج شده است. رسانه ها برای رسیدن به استقلال و وابسته نبودن به دولت ها از راه اسپانسرها تأمین مالی می شوند. اما در عین حال برای این مورد قواعدی وجود دارد تا حضور اسپانسر به رسانه صدمه نزند.
او با تصریح این مطلب كه «متاسفانه همچنان فرهنگ اینگونه امور بین برنامه سازها و اسپانسرهای ما درست جا نیفتاده است»، متذكر شد: در چنین شرایطی اسپانسر می خواهد مرتب نامش برده شود و در دعوت میهمان ها، دخل و تصرف داشته باشد و گاها برنامه سازها تمكین می كنند و اصول حرفه ای رسانه را زیر سوال می برند؛ این مسئله هم به ضرر تأمین كننده مالی است و هم برنامه ساز و درواقع یك بازی باخت باخت است.
خوشرو درباره برنامه های اخیر صداوسیما و حضور چهره هایی كه بعضی صحنه را خریدند و بعضی دیگر برای صحنه خریداری شدند، اظهار داشت: بطور قطع قوانینی برای صداوسیما تعریف شده است اما بحث نظارتی و عدول از این قواعد و قوانین وجود دارد.
او اضافه كرد: رسانه های دیگر مثل خبرگزاری ها می توانند با نگاه انتقادی شان به این موضوع، آگاهی دهنده باشند و به اصلاح این مسائل كمك كنند.
این پژوهشگر و مدرس رسانه در عین حال افزایش آگهی های بازرگانی در تلویزیون را مربوط به شرایط اقتصادی كل كشور و به تبع آن مسائل مالی سازمان صداوسیمادانست و اظهار داشت: بر مبنای ابلاغیه دولت بخش قابل توجهی از بودجه سازمان صداوسیما توسط این آگهی ها تأمین می شود و در این شرایط كه بسیاری از برنامه ها هم متوقف شده اند طبیعتا ركود اقتصادی و فشارهابی وجود دارد اما می توان با تدبیر این شرایط را مدیریت كرد.
او در این حوزه مجموعه «پایتخت ۶» را مثال زد و اظهار داشت: در قسمت اول دو باكس آگهی پخش گردید كه انتقادهایی به دنبال داشت و بعد به یك باكس كاهش پیدا كرد. پخش دو نوبت اگهی میان یك سریال پرمخاطب برای بیننده آزاردهنده است و باید از قبل برایش تدبیری اندیشیده می شد.

** صداوسیما بهترین های موسیقی را معرفی كند
دبیر شورای نظارت بر صداوسیما دیگر فردی است كه به پرسش های ایسنا درباره تاثیرات مخرب پخش بی رویه تبلیغات تلویزیونی و راهكارهای احتمالی برای حل این مشكلات پاسخ داده است.
محمدحسین صوفی از پخش آگهی های بازرگانی بعنوان یك معضل و مزاحم یاد كرد و اضافه كرد: اگر اعتبارات مورد نیاز سازمان صداوسیما از جانب نهادهای مسوول تامین گردد، سازمان برای تأمین هزینه هایش به آگهی های بازرگانی رجوع نمی كند.
او با اشاره به قسمت اول سریال «پایتخت» كه حجم بالای آگهی های بازرگانی اش انتقادهایی را به دنبال داشت، اظهار داشت: در قسمت اول این مجموعه تلویزیونی حجم تبلیغات آزاردهنده بود اما با تذكراتی كه داده شد و پذیرش از جانب مدیران سازمان در قسمت های بعد تبلیغات كاهش پیدا كرد و این روند كاهشی تبلیغات باید در تمام برنامه ها ادامه داشته باشد.
صوفی درباره ی اسپانسرهای برنامه های صدا و سیما كه این روزها اغلب برنامه ها را در دست دارند و محتوا و میهمانان را تعیین می كنند، اظهار داشت: این مشكل هم مربوط به تأمین اعتبارات سازمان صداوسیماست. باید دولت، مجلس، سازمان صدا و سیما و شورای نظارت بر سازمان، جلسه ای را تشكیل بدهند و هزینه های سازمان را در یك سال بررسی و برآورد كنند. هر سال بخشی از بودجه سازمان صداوسیما را دولت پرداخت می كند و قسمتی دیگر از راه تبلیغات و اسپانسرها تأمین می شود. من پیشنهادم این است كه هزینه های سازمان توسط دولت پرداخت و هم در آمد حاصل از آگهی ها و اسپانسر ها به حسابی كه توسط اعضای جلسه معین شده واریز شود تا صدا و سیما مجبور نشود برای تأمین هزینه های مورد نیازش به اسپانسر و آگهی رجوع كند.
صوفی درباره ی وظایف متقابل صداوسیما اظهار داشت: رسانه ملی دو وظیفه مهم دارد؛ یكی اطلاع رسانی و آگاهی بخشی و دیگری ایجاد فضایی مفرح و شادی بخش است. در این شرایط كه همه را دعوت به خانه نشینی می نماییم، یكی از محورهایی كه مردم را به ماندن در خانه ترغیب می كند، برنامه های مفرح و شاد و برنامه های آگاهی بخشی است.
او در عین حال بحران كرونا را تجربه ای نو دانست كه هیچكدام از نهادها آمادگی مقابله با آنرا نداشتند. صوفی درباره این بحران اظهار داشت: بحران بیماری كرونا تجربه ای نو بود؛ نه تنها برای ما بلكه برای همه جهان؛ ازاین رو هیچكدام از نهادها آمادگی مقابله با آنرا نداشتند و صداوسیما هم ۱۰ روز مانده به عید ناچار به تغییر كنداكتور شد. با این وجود به نظر می آید رسانه ملی كم كم دارد به جایی كه باید می رسد.
معاون پیشین صدا افزود: رسانه ملی باید برنامه های مفرح خویش را افزایش دهد و فقط به سریال ها توجه نكند. سازمان در حوزه اطلاع رسانی، خوب عمل كرده است. صدا و سیما چه در رادیو و چه در تلویزیون باید برنامه های سرگرم كننده و امیدآفرین را افزایش دهد.
صوفی در ادامه در پاسخ به پرسشی درباره افرادی كه به اسم خواننده در برنامه های تلویزیونی حاضر و تبلیغ می شوند، ضمن تاكید بر اینكه بعضی از موسیقی های عرضه شده در رادیو و تلویزیون، موسیقی نازل است، اظهار داشت: رسانه ملی تولیدكننده هنر نیست بلكه بهره بردار و استفاده كننده از هنر است. ازاین رو هنر و هنرمندان را نهادهایی مثل وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و سازمان تبلیغات اسلامی پرورش می دهند و رسانه از آنها بهره می برد. اما یكی از آفت هایی كه در رسانه ملی دیده می شود این است كه سطح برخی از موسیقی ها بسیار نازل است. سازمان صداوسیما لازم است تا در گزینش موسیقی دقت بیشتری داشته باشد و بهترین ها را در این عرصه معرفی نماید.
او تصریح كرد: حتی اگر اسپانسر ها در این حوزه دخالتی داشته باشند و برخی را تحمیل كنند، سازمان صداوسیما باید تراز داشته باشد و از آن پایین نیاید.
صوفی كه دبیر شورای نظارت بر سارمان صدا و سیما است با اشاره به عملكرد این شورا اظهار داشت: در سال های اخیر با تقویت بنیه كارشناسی، شورا نظارت با سازمان صدا و سیما تعامل خوبی داشته و مساعدت ها و همكاریهای خوبی صورت گرفته است. ما توانستیم نظرات كارشناسی و دقیقی نسبت به انواع تولیدات و عملكرد رسانه تهیه نماییم و در اختیار سازمان صداوسیما قرار دهیم. بخش قابل توجهی از این نظرات مورد عنایت و توجه قرار گرفته است؛ بخصوص در حوزه موسیقی. بنابراین در سال پیش رو ان شاءالله شاهد رونق بیشتری در حوزه موسیقی در رادیو و تلویزیون خواهیم بود.
معاون سابق صدا برای پشت سر گذاشتن بحران كرونا ابراز امیدواری كرده و اضافه كرد: ان شاءالله به بركت اعیاد بزرگی كه در ابتدای سال پیش رو داریم مثل ولادت امام حسین(ع) و نیمه شعبان، مردم بتوانند با صبر و مقاومت آرامش را در آغوش بگیرند.
صوفی در انتها اظهار داشت: مردم باید به بدنه مدیریتی سازمان صدا و سیما و شورای نظارت اعتماد داشته باشند. در این شرایط كه ما همه را دعوت به خانه نشینی می نماییم، تعداد قابل توجهی از نیروهای فكری كشور در جای جای صدا و سیما شبانه روز مشغول هستند تا لحظات مفرحی برای مردم ایجاد كنند و در این ایام همراه آنان باشند.



1399/01/07
12:02:29
5.0 / 5
2135
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۲ بعلاوه ۳
تمام حقوق معنوی سایت بی بدیل طبق قوانین مالکیت معنوی محفوظ میباشد
درباره ما  پیشنهادات  تبادل لینک
سایت بی بدیل دات کام  ،