بی بدیل  - Bibadil
05 اردیبهشت 1403   24 آوریل 2024
نام کاربر:
کاربر مهمان



به جامعه مجازی بی بدیل بپیوندید... ورود ثبت نام

مورد خاص و اعجاب انگیز بازیگر ایرانی

مورد خاص و اعجاب انگیز بازیگر ایرانی بی بدیل دات کام: برای دانشجویان پزشکی آلمان، این بازیگر ایرانی یک مورد خاص و اعجاب انگیز بود چونکه قلب او برخلاف دیگران، طرف راست بدنش قرار گرفته بود. اسماعیل شنگله، بازیگر، کارگردان و مدرس تئاتر به هنگام تحصیل در اتریش با چنین وضعیتی رو به رو شد.


به گزارش بی بدیل دات کام به نقل از ایسنا، امروز، ۱۳ خرداد ماه سالروز تولد اسماعیل شنگله است که سال قبل از میان مان رفت و اگر زنده بود، امسال هشتاد و هفتمین شمع تولدش را خاموش می کرد.
به همین انگیزه قسمتی از خاطرات او که در گفتگوی تصویری اش با سایت آرته باکس پخش شده، مرور می نماییم.
شنگله، سال ۱۳۴۰ به تشویق دوستانش حمید سمندریان و عباس مغفوریان برای ادامه تحصیل به خارج از کشور رفت. اولین دلمشغولی او این بود که برای درس خواندن در یک کشور خارجی، پول چندانی در بساط ندارد اما هر دو دوست دلگرمش کردند که تحصیل در دانشگاه های خارج از کشور نیازمند پولی زیادی نیست. بدین ترتیب تحصیل در رشته تئاتر در دانشگاهی در اتریش را انتخاب نمود. برای این کار ابتدا به کلاس زبانی در کوچه برلن رفت. او که کارمند اداره هنرهای دراماتیک بود، پس از گفتگو و توافق با دکتر فروغ، مدیر دانشکده و اداره هنرهای دراماتیک تحصیل در خارج از کشور را انتخاب نمود و قرار شد پس از رفتن به خارج از کشور نیز همان دستمزد را هم دریافت کند.
یکسری کتاب برداشت و با ۴ هزار تومان راهی سفر شد. سفرشان زمینی بود. با وجود مشکلاتی که در طول سفر رخ داد، بالاخره به مونیخ رسید. به سفارش ایرج زهری، مترجم و فعال تئاتری که او نیز در خارج از کشور به سر می برد، اتاقی برایش دست و پا کردند. خیلی زود دریافت که برای تحصیل در دانشگاه باید زبان آلمانی خودرا تقویت می کرد و باردیگر کلاس زبان رفت و برای تامین مخارج زندگی، کاری در بخش تراشکاری شرکت زیمنس پیدا کرد ولی تحمل فضای آنرا نداشت. با اینحال چون کارش خوب بود، دستمزدش را بالا بردند.
رضا کرم رضایی که همکلاسی اش در هنرستان هنرپیشگی و تئاتر جامعه باربد بود، زودتر از او به آلمان رفته و مشغول تحصیل و کار بود و بواسطه خط خوش خود، بوسیله کبریت، به لاتین خطاطی می کرد. با همراهی کرم رضایی شغل دیگری در یک آزمایشگاه پیدا و در این شغل پیشرفت کرد.
در همان دوره ازدواجی ناموفق کرد که حاصلش یک پسر شد و او خودرا مقصر می دانست چون نتوانست خودرا با فرهنگی دیگر تطبیق بدهد. پسرک را با درخواست های مکرر همسر، به او واگذار کرد و بدون دلگیری از هم جدا شدند.
نخستین باری که آزمون بازیگری داد، گفتند خوب و باهوش است و حس دارد ولی لهجه اش آلمانی نیست و بهتر است کارگردانی را دنبال کند و اینگونه بود که در آزمون کارگردانی در یک آکادمی که هنرهای نمایشی و موسیقی تدریس می شد شرکت کرد و در کنار ۱۴ نفر دیگر پذیرفته شد و ۶ ماه بعد در مرحله بعدی امتحان نیز موفق شد.
از شرایط تحصیل این بود که نباید بیمار شوند یا ورزش سنگین انجام دهند اما گاهی اتفاقاتی خارج از اراده ما رخ می دهد. آپاندیسش گرفتار مشکل شد و پزشک اصرار کرد در نخستین فرصت جراحی کند. مدیران آکادمی سفارش کردند که در تعطیلات پایان ترم جراحی کند. چاره ای جز تسلیم نداشت. زمان موعود فرا رسید و از آنجائیکه بصورت مادرزادی، قلبش طرف راست بدنش بود، خیلی زود در بیمارستان مشهور شد و دانشجویان کنجکاو به عنوان یک مورد پژوهشی در او نگریستند.
شنگله با همه فراز و فرودها، تحصیل خودرا به انتها رساند و او نیز همچون یارش حمید سمندریان، هوای وطن را داشت و پس از اتمام تحصیل به ایران بازگشت و یکی از هنرمندان موفق و حرفه ای ما شد.
او پس از چندین همکاری در تئاترهای تلویزیونی، با بازی در نمایش «بازی استریندبرگ» اولین همکاری خودرا در تئاتر صحنه ای با حمید سمندریان به انجام رساند. در این نمایش در کنار محمد علی کشاورز و هما روستا روی صحنه رفت. این نمایش در دانشگاه تهران اجرا شد.
دیگر همکاری این دو هنرمند در نمایش «آندورا» شکل گرفت؛ نمایشنامه ای نوشته ماکس فریش، نویسنده آلمانی که شنگله متن آنرا به عنوان سوغاتی برای سمندریان آورد و او خیلی زود دست به کار ترجمه شد. تابستان سال ۴۵ تمرین این نمایش در انجمن فرهنگی ایران و آمریکا شروع شد و نمایش در همین انجمن روی صحنه رفت.
اسماعیل شنگله در سال ۱۳۱۵ در تهران متولد شد. تئاتر را از سال ۱۳۳۲ شروع کرد و در سال ۱۳۳۵ وارد هنرستان هنرپیشگی شد.
اول بار در نمایش «سه یار دبستانی»نقش کودکی خیام، روی صحنه رفت.. پس از دبیرستان به هنرستان هنرپیشگی رفت که در آن دوره اکبر مشکین، بازیگر مطرح و گریمور، حاضر در آن بود.
همزمان با سومین سال آموزشش در هنرستان، اداره هنرهای دراماتیک به مدیریت دکتر مهدی فروغ تاسیس شد. افراد حاضر در آن خیلی کم شمار بودند. او نیز یکی از همین حاضران بود.
سالهای آغازین فعالیت هنری نسل شنگله سال هایی بود همراه با کمبود منابع تئوریک، نبود سالن های کافی برای اجرای تئاتر، سرخوردگی طبقه متوسط پس از کودتای ۲۸ مرداد و تعطیلی تئاتر. با این همه سخت جانی کردند و جا نزدند و این چنین بود که شنگله برای خودش چنان کارنامه پرباری ساخت جای انکارش نیست. در قسمتی از درخشان ترین آثار نمایشی از تئاتر و سینما و تلویزیون کار کرد و با خیلی از هنرمندان شناخته شده از شاهین سرکیسیان تا حمید سمندریان و داریوش مهرجویی و رکن الدین خسروی و دکتر فروغ و داود میرباقری تجربه همکاری داشت.
در سال ۵۳ با فیلم داریوش مهرجویی با عنوان «دایره مینا» وارد عالم سینما شد و عمده فعالیت هایش در فیلم های سینمایی به اواخر دهه ۷۰ و اوایل دهه ۸۰ با ایفای نقش در فیلم هایی چون «سام و نرگس»، «سگ کشی»، «پارتی»، «گاهی به آسمان نگاه کن» و «عروسک فرنگی» برمی گردد.
اما عمده حضور این بازیگر در عالم تصویر، به تلویزیون و سریال های تلویزیونی برمی گردد. شنگله بازی مقابل دوربین های تلویزیونی را از تله تئاتر شروع کرد و در طول حیاتش در مجموعه هایی چون «مدرس»، «رعنا»، «روشن تر از خاموشی»، «عطر گل یاس»، «آوای فاخته»، «شیخ بهایی» و … بازی داشت. وی در طول فعالیت هنری اش همچنان به ایفای نقش در تله تئاتر اهمیت ویژه ای می داد و کارهایی چون «تاجر ونیزی»، «قضیه رابرت اپنهایمر»، «در منطقه جنگی»، «قطار ارواح» و «کسب و کار آقای فابریزی» از وی به یادگار مانده است.





منبع:

1402/03/13
14:28:25
5.0 / 5
309
تگهای خبر: آموزش , بازی , تلویزیون , جراحی
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۳ بعلاوه ۴
تمام حقوق معنوی سایت بی بدیل طبق قوانین مالکیت معنوی محفوظ میباشد
درباره ما  پیشنهادات  تبادل لینک
سایت بی بدیل دات کام  ،